Vanaf het 25ste levensjaar vermindert de stevigheid en veerkracht van de huid. Door deze vermindering van stevigheid en veerkracht beginnen de eerste zichtbare verandering vanaf 35 jaar oud zichtbaar te worden. De aanmaak van collageen en elastine wordt verminderd waardoor de huid slapper wordt. Daarnaast wordt de productie van melanine onregelmatiger, hierdoor komen er pigmentvlekken en kleurverschillen in de huid. De bloedvaatjes in de huid worden slapper waardoor deze verwijden en meer zichtbaar worden. Hierdoor ontstaan ook rode verkleuringen in de huid. De huid kan ook droger gaan aanvoelen door de vermindering van de talgproductie. De huid kan hierdoor wat droog/dof ogen.
De verkleuringen in de huid in combinatie met de fijne lijntjes laten de huid er verouderd uit zien.
Belangrijk is het voorkomen van veel van bovenstaande klachten. Het is daarom belangrijk om vanaf het 25e levensjaar goed de huid te beschermen en behandelen.
Wat zijn de oorzaken van huidveroudering?
De volgende factoren kunnen huidveroudering doen versnellen:
- Genetisch: Erfelijkheid bepaald voor een deel de snelheid van de huidveroudering. Dit zijn processen die bij elk persoon voorkomen en niet tegen te houden zijn. De snelheid, ernst en mate waarin de huidveroudering aanwezig is, is deels erfelijk bepaald.
- Huidtype: Mensen die van nature een vette huid hebben, hebben minder kans op het vroeg ontwikkelen van fijne lijntjes etc. Ook de effecten van de droge huid zullen bij deze huidtypen minder opvallen.
- Zonneschade (ook zonnebank): Door zonnestralen worden de cellen in onze huid aangetast. Door overmatig blootstellen aan de zon zonder goede bescherming vindt er veel schade plaats in de cellen. Deze cellen verliezen hierdoor hun functies sneller waardoor huidveroudering sneller in gang wordt gezet.
- Roken
- Overgewicht
- Ongezonde leefstijl
Behandelingen
De huidtherapeut kan huidveroudering behandelen door een anti-aging behandeling uit te voeren. De behandeling wordt afgestemd op het huidtype en de mate/vorm van huidveroudering.