Bij Huidtherapeut NL locatie Leiden en Almere Flevo Ziekenhuis kunt u terecht bij MediMammaCare voor het aanmeten van een borstprothese en speciale lingerie voor de borstprothese.
Door onze jarenlange ervaring op het gebied van borstprothesen kunt u een goed persoonlijk advies verwachten van een gediplomeerde mammacare adviseuse. MediMammaCare heeft een uitgebreide collectie van verschillende modellen, maten en merken borstprotheses. Al onze borstprotheses hebben een aangenaam en natuurlijk draagcomfort.
Een prothese bh is zo ontworpen dat u nauwelijks tot geen verschil meer ziet tussen uw eigen borst en de geopereerde borst.
Doordat het aanmeten van een borstprothese maatwerk is, raden wij u aan een afspraak in te plannen met onze mammacare adviseuse. De mammacare adviseuse zal aan de hand van uw persoonlijke wensen en medische indicatie een passend advies verstrekken.
Aanmeten
Vanaf 8 weken na uw operatie kunt u een siliconen borstprothese of deelprothese gaan dragen. Een contactprothese kan vanaf 1 jaar na uw operatie worden aangemeten. Dit wordt pas na deze periode gedaan, om het genezingsproces van het litteken niet te verstoren. Wilt u eerder langskomen voor informatie bent u altijd van harte welkom (zowel voor als na de operatie).
Borstprothese
Alle borstprothesen hebben een siliconen vulling, waar een zachte folie om zit. Deze PU-folie is huidvriendelijk en beschermt de siliconen tegen beschadiging door alle soorten elementen die van buitenaf komen(bijvoorbeeld crème, chloor, zout water en zon). Doordat de borstprothese zich aanpast aan de temperatuur aan van het lichaam draagt deze comfortabel.
Tegenwoordig zijn vele borstprotheses zeer elastisch en luchtdoorlatend, dat wil zeggen, ze kunnen lichaamsvocht opnemen en weer afgeven. Het is van belang dat de borstprothese wordt gereinigd en onderhouden, omdat net als bij de huid, bacterie- en schimmelvorming kan ontstaan.
Borstprothesen zijn er in diverse maten en modellen verkrijgbaar. De borstprothese heeft een gemiddeld gewicht van een natuurlijke borst in die grootte. Dit is van belang voor het evenwicht tussen beide zijden van het lichaam. Er zijn ook lichtgewicht borstprothese voor de dames die rug en/of schouderklachten hebben.
Lichtgewicht prothesen
Lichtgewicht borstprotheses zijn vooral geschikt voor vrouwen die een grote cupmaat hebben of bij wie het gewicht van een normale borstprothese problemen oplevert, zoals bijvoorbeeld schouderklachten.
Deelprothesen
Wanneer u een borstsparende operatie of reconstructie heeft ondergaan dan is mogelijk dat na verloop van tijd, maatverschil ontstaat. Er ontstaan problemen met niet passende bh’s en de bovenkleding valt niet mooi of trekt scheef. Voor een mooie symmetrie bestaan er deelprothesen van siliconen. U kunt kiezen uit vele verschillende vormen en maten. Het gebruik is ongecompliceerd en huidvriendelijk.
Contactprothese
De contactprothese is een siliconen prothese met een speciale ‘plaklaag’ die direct op de huid bevestigd wordt. De contactprothese kan pas zes tot twaalf maanden na de operatie aangeschaft worden. De contactprothese is vooral geschikt voor vrouwen met een kleinere cupmaat, een egaal wondgebied en een stevige huid.
Zwemprothese
Siliconenprothesen zijn chloorwater bestendig. Er ook speciale zwemprotheses. Deze borstprotheses zijn doorgaans wat lichter, omdat zwemkleding minder steun geeft dan een bh.
Prothese lingerie
Lingerie die geschikt zijn voor protheses voelen zacht aan op de huid en hebben een speciale afwerking van de naden. Daardoor is er zo min mogelijk irritatie op de huid. In de lingerie zitten speciale hoesjes voor steun aan de prothese. Lingerie is in verschillende kleuren, merken en maten te verkrijgen.
Daarnaast heeft deze lingerie vaak een iets ander model om littekens of het gebrek aan borstmateriaal te verhullen.
Werkwijze
Na het ontvangen van de machtiging van uw behandelend specialist of huisarts, zal er een intake gesprek plaatsvinden. Tijdens de intake krijgt u aanvullende informatie. Hierna kunnen we u de producten laten zien, voelen en proberen.
Afhankelijk van de operatietechniek, evt. fysieke klachten en rekening houdend met de wensen/behoeften, wordt er een passende prothese gezocht. Daarbij wordt niet alleen gelet op de optische compensatie, maar ook op de gewichtscompensatie. Het is voor ons zeer belangrijk dat u zich op uw gemak voelt in onze praktijk en in uw nieuwe lingerie. Door verschillende maten en borstvormen te vergelijken en passen, komen wij samen met u tot de perfecte prothese.
Alles gaat in overleg met u en de mammacare adviseuse zal u zo goed mogelijk van advies voorzien.
Vergoedingen door zorgverzekeraars
Een borstprothese wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Mocht het eigen risico al gebruikt zijn, wordt de prothese volledig vergoed. Bij de meeste zorgverzekeraars kunnen wij de declaratie al tijdens de afspraak voor u in orde maken. Het is belangrijk u tijdens de eerste afspraak uw verzekeringspas en verwijsbrief van uw arts meeneemt. Wanneer er geen medische noodzaak is, is er een kans dat de vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering komt. Er zijn steeds meer zorgverzekeraars die vanuit deze aanvullende verzekering ook prothese bh’s en badkleding vergoeden.
De levensduur van een prothese is gemiddeld twee jaar. Bij alle zorgverzekeraars heeft u derhalve recht om eenmaal in de twee jaar uw prothese te vervangen. Mocht u binnen deze periode dermate van gewicht veranderen, dan is tussentijdse vervanging soms een mogelijkheid na akkoord van uw zorgverzekeraar.