- Diverse oedeem behandelingen
- Persoonlijk behandelplan
- Consult via video chat mogelijk
Eerste consult gratis
Vragen of een afspraak maken voor uw eerste gratis consult?Â
Vul uw telefoonnummer in en Ă©Ă©n van onze huidtherapeuten belt u terug:
Bij Huidzorg Oldebroek kunt u terecht voor alle vormen van oedeem:
Wat is oedeem?
Ons lichaam bestaat voor de helft uit vocht. Wanneer vocht zich ophoopt in het lichaam gaat dit zitten tussen de huidlagen en spreken we van vochtophoping of te wel oedeem. Oedeem kan door verschillende oorzaken ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan na een lichamelijk trauma, daarbij kunt u denken aan operaties of verwijdering van lymfeklieren waardoor er beschadigingen zijn gemaakt in de huid en of er littekens aanwezig zijn. Deze beschadiging en littekens vormen een belemmering voor de afvoer van het vocht dat zich in de huid bevindt. Hierdoor ontstaat oedeem. Ook kan oedeem ontstaan door een aangeboren afwijking aan het lymfesysteem in ons lichaam waardoor de afvoer van het vocht in het lichaam niet goed geregeld kan worden door het lichaam.
Oedeem is eiwitrijk vocht. Deze eiwitten kunnen het vocht stevig maken waardoor er verhardingen ontstaan. Deze verhardingen kunnen pijnklachten geven doordat het druk kan geven op gewrichten en de huid strak en op spanning zet. Dit kan ook zorgen voor een zwaar en vermoeid gevoel aan het plek waar oedeem zich bevindt op het lichaam, denk hierbij aan armen en benen. Het is mogelijk dat hierdoor bewegingsbeperking ontstaat. Tevens is vanwege de eiwitten in oedeem de huid gevoelig voor ontstekingen zoals wondroos. De bacterie die wondroos veroorzaakt, voedt zich namelijk met deze eiwitten. Daarom is het belangrijk om er op te letten dat er geen wond ontstaat op de plekken waar het oedeem zich bevindt in het lichaam.
Verschillende vormen oedeem
Oedeem bestaat in verschillende vormen:
- Lymfoedeem
- Veneus oedeem
- Lipoedeem
Lymfoedeem
In het lichaam bevindt zich een lymfesysteem dat nauw samenwerkt met de bloedsomloop en een grote rol speelt bij het immuunsysteem. Het lymfestelsel start als het ware in de huid met kleine buisjes waar vocht in stroomt wat zich bevindt in de tussengelegen lagen van de huid. Vanaf deze buisjes wordt het vervoerd naar grotere vaten, dit noemen we lymfevaten. Via deze lymfevaten komt het vocht wat nu lymfevocht heet, terecht in lymfeklieren. In deze lymfeklieren zitten witte bloedcellen die het lymfevocht controleren op ziekteverwekkende stoffen. Wanneer deze aanwezig zijn maken de witte bloedcellen deze onschadelijk. Wanneer er lymfevaten of lymfeklieren zijn beschadigd of verwijderd, een voorbeeld hiervan is een borstoperatie na borstkanker, ontstaat er een verstoring in de afvoer van het lymfevocht. Hierdoor ontstaat vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels wat we secundaire lymfoedeem noemen. Dit is te herkennen aan een zichtbare zwelling van de huid.
Lymfoedeem kan ook aanwezig zijn wanneer er geen trauma in het lichaam heeft plaatsgevonden. Dit houdt in dat vanaf de geboorte er een defect is aan het lymfesysteem of dat het lymfesysteem niet goed is ontwikkeld waardoor de afvoer van vocht niet goed uitgevoerd kan worden. Dit heet primair lymfoedeem. Primair lymfoedeem kan enkele uren na de geboorte zichtbaar worden. Ook kan het zijn dat primair lymfoedeem pas later in het leven tot uiting komt. Soms kan het tot uiting komen na het doormaken van een zwangerschap, omdat er dan meer druk komt te staan op het lymfestelsel door de zwangerschapsbuik. Het is ook mogelijk dat primair lymfoedeem verwant staat aan een syndroom waardoor het later in het leven tot uiting komt.
Veneus oedeem
Het lichaam heeft een bloedsomloop om alle organen en weefsels van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien en afvalstoffen weer af te voeren. Deze bloedsomloop heeft een zuurstofrijk deel dat de organen en weefsels voorziet van zuurstof en voedingsstoffen (arterieel) en een zuurstofarm deel (veneus) dat verantwoordelijk is voor de afvoer van afvalstoffen uit organen en weefsels. In het veneuze gedeelte van de bloedsomloop zitten kleppen in de aderen. Deze kleppen zorgen ervoor dat het bloed terugstroomt naar het hart.
Wanneer de kleppen in de aderen nauwelijks meer functioneren, kan dit komen door een trombose (bloedstolsel) of spataderen. Hierdoor kan de afvoer van het bloed en het vocht wat zich in de omliggende weefsels bevindt zich moeilijk verplaatsen. Hierdoor ontstaat er een vochtophoping wat veneus oedeem wordt genoemd.
Veneus oedeem kan zich uiten in de benen. Meestal is rond de enkels de eerste zwelling zichtbaar. Klachten die kunnen ontstaan zijn:
- Zwaar- en of vermoeid gevoel in een of beide benen
- Restless legs (een rusteloos gevoel) in een of beide benen
- Zichtbare spataders
- Zwelling in een of beide benen
- Rood bruine huidverkleuringen op een of beide benen. (vooral op de voet, rond de enkel en het onderbeen)
- Een dunne kwetsbare huid
- Wondjes die niet goed genezen
Lipoedeem
Bij lipoedeem, wat vetophoping betekent, is er sprake van een verstoring van de vetopslag in het lichaam. De vetcellen zijn groter normaal. Doordat de vetcellen de eigenschap hebben om meer vet op te slaan waardoor de vetcellen vergroten, gaan deze vetcellen na verloop van tijd druk uitoefenen op het omliggende lymfesysteem. Hierdoor wordt het lymfesysteem belemmerd om vocht af te voeren. Hierdoor ontstaat er een vocht- en vetophoping in de huid.
Deze vorm van vocht- en vetophoping wordt met name bij vrouwen gezien. Kenmerkend aan lipoedeem is dat het zich symmetrisch uit op het lichaam. Het kan voorkomen in de benen en bovenarmen. De oorzaak van lipoedeem is nog niet bekend, wel is het bekend dat erfelijkheid een rol kan spelen. Een aantal kenmerken op een rij:
- Restless legs (een rusteloos gevoel)
- Snel blauwe plekken
- Pijnlijke of een gevoelige huid bij aanraking of stoten.
Wonden door oedeem
Het kan voorkomen dat er door oedeem gerelateerde klachten wonden ontstaan. Wanneer dat het geval is word oedeemtherapie en wondzorg een combinatie behandeling. Hierbij wordt er goed gekeken om wat voor soort wond het gaat om de juiste zorg en middelen toe te passen.
Het eerste consult
Wanneer u voor behandeling van oedeem wilt komen bij een van onze huidtherapeuten vindt er eerst een intake plaats. U wordt behandeld door een HBO geschoolde en kwaliteit geregistreerde huidtherapeut.
Tijdens de intake worden uw klachten en relevante medische gegevens doorgenomen en gekeken of er eventuele contra-indicatie aanwezig is wat invloed kan hebben op het uiteindelijke behandelplan. Wanneer er wordt gestart met oedeemtherapie begint de behandelfrequentie veelal met tweemaal per week, als het oedeem en de daarbij behorende klachten die u ervaart verminderen en of stabiel zijn, wordt de behandelfrequentie afgebouwd. Onze huidtherapeut adviseert tijdens de intake met welke behandelfrequentie er wordt gestart.
Bij Huidzorg Leiden bestaat oedeemtherapie uit verschillende onderdelen. Het doel is om het weefsel soepeler te maken en het aanwezige oedeem te verminderen. Hiervoor kunnen verschillende methodes worden toegepast:
- Zwachtelen
- Manuele lymfedrainage
- Lymphapress
- Endermologie
- Lymfetaping
- Wondverzorging
- Bewegingsadviezen en zelfmanagement
- Steunkousen
Zwachtelen (compressietherapie)
Door middel van zwachtelen met drukverband kunnen armen en benen worden ingebonden, dit noemen we compressietherapie. Hierdoor ontstaat druk op het weefsel wat zorgt voor afname van het aanwezige oedeem. Deze methode kan zorgen voor een grote afname van oedeem. Als vervolg na zwachtelen worden er vaak steunkousen aangemeten.
Manuele lymfedrainage
Dit is een massage die gericht is op het oedeem en verhardingen (fibrose) wat zich in de bovenste huidlagen bevindt. Door middel van rek prikkels wordt de opname van vocht in de lymfe buisjes die in de huid liggen gestimuleerd, waardoor het afgevoerd kan worden naar de grotere lymfevaten. Bij aanwezige fibrose worden speciale massagegrepen toegepast om het weefsel soepeler te maken, dit kan gevoelig zijn.
Lymphapress
De lymphapress dat uit een been of arm manchet bestaat. Dit pak pompt zich op door middel van lucht waardoor vocht in het weefsel wordt verplaatst en de lymfe buisjes wordt ingestuurd om zo het vocht verder af te voeren naar de grote lymfevaten. Dit zorgt voor versoepeling van het oedeem en pijnvermindering.
Endermologie
Endermologie is een methode die toegepast kan worden wanneer oedeem verhard is. Dit is een apparaat wat in de behandelkop een aanzuigende werking heeft waardoor het weefsel wordt opgetild en soepeler wordt gemaakt. Tevens stimuleert dit ook de afvoer van het oedeem naar de lymfe buisjes zodat het vocht terecht komt in de grotere lymfevaten.
Lymfetaping
Lymfetaping middels Kinesotape is te vergelijken met sporttape alleen dan gericht op de afvoer van vocht in plaats van het ondersteunen van spieren. Kinesotape kan worden toegepast op oedeem waar lastig compressie te geven is met zwachtels om de afvoer van vocht te stimuleren. Kinesotape kan de huid oprekken, wanneer deze bij littekens of verharding een trekkend gevoel geven aan de huid. Lymfetaping zorgt ervoor dat de huid iets op gelift wordt waardoor de onderliggende huid wat meer ruimte krijgt. Hierdoor kan oedeem gemakkelijker afgevoerd worden. Lymfetaping kan ook helpen bij het sneller helen van blauwe plekken, ideaal voor mensen met lipoedeem waarbij snel blauwe plekken ontstaan.
Steunkousen (compressietherapie)
Wanneer er afname van het oedeem en het oedeem stabiel is, kunnen steunkousen worden aangemeten. Steunkousen zijn een vorm van compressietherapie. Hierbij kunt u denken aan kous die dagelijks gedragen kan worden om het been of de arm. Deze kous voorkomt dat er geen nieuwe oedeemvorming ontstaat. Steunkousen zijn er in verschillende steunklasse om zo de juiste druk te kunnen geven aan het weefsel.
Wat kunt u zelf doen?
Wanneer u in beweging bent, wordt het lymfesysteem gestimuleerd om vocht af te voeren. Daarom is het goed om waar mogelijk in beweging te blijven door een wandeling te maken, te gaan zwemmen of een andere sport te beoefenen. Vermijdt zoveel mogelijk extreme warmte en kou en strakke/knellende kleding, omdat dit een negatieve invloed heeft op de oedeem.
Van onze huidtherapeut ontvangt u folders waarin bewegingsoefeningen en zelfmassage worden uitgelegd die u gemakkelijk thuis kunt toepassen. Onze huidtherapeut geeft u graag advies.
Resultaten behandeling
Vergoedingen
Vergoedingen voor oedeemtherapie zijn verschillend per zorgverzekeraar. Raadpleeg uw polis of bekijk ons overzicht van vergoedingen voor oedeemtherapie bij zorgverzekeraars voor meer informatie. Wanneer uw zorgverzekering oedeemtherapie vergoed heeft u een doorverwijzing van uw behandelend arts nodig. De verwijsbrief kunt u tijdens de intake bij de huidtherapeut. Bij sommige zorgverzekeraars is het verplicht dat de huidtherapeut een machtiging aanvraagt voor uw indicatie bij de zorgverzekeraar, ook als oedeemtherapie vanuit uw zorgverzekering wordt vergoed.
Afspraak maken
U kunt altijd een gratis en vrijblijvende intake inplannen bij een van onze huid- en oedeemtherapeuten.
De Huid- en oedeemtherapeuten van Huidtherapeut NL zijn allemaal geregistreerd in het kwaliteitsregister paramedici (KP). Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.