Huidveranderingen na kanker (oncologie)

Na behandeling van kanker kunnen verscheidene huidveranderingen plaatsvinden. Deze huidveranderingen zijn veroorzaakt door bestraling, chemotherapie en het verwijderen en/of beschadiging van lymfeknopen. In onze praktijken zien wij geregeld patiënten met huidveranderingen na de behandeling van een van de ondergenoemde kankersoorten:

  • Borstkanker
  • Hoofd-hals kanker
  • Prostaatkanker
  • Baarmoederhalskanker en ovariumcarcinoom

Ook bij andere soorten kanker waarbij lymfeklieren zijn weggehaald, chemotherapie / bestraling is toegepast of een chirurgische litteken is gemaakt, kunnen huidveranderingen zich voordoen.

Verschillende huidveranderingen na kanker

Vochtophoping / lymfoedeem

Bij de behandeling van kanker wordt gekeken of er mogelijk uitzaaiingen zijn via het lymfesysteem. Tumorcellen kunnen gaan ‘wandelen‘ naar de meest nabijgelegen lymfeklieren bijvoorbeeld in de oksel of de lies. Bij deze uitzaaiingen is het noodzakelijk om de kanker onder controle te houden en de lymfeklieren te verwijderen.

Wanneer er lymfeklieren zijn verwijderd of soms zelfs na alleen bestraling wordt de afvloed van lymfevocht belemmerd en blijft er vocht achter. Deze vochtophoping wordt lymfoedeem genoemd. Het oedeem ontstaat soms direct na de operatie maar kan zich ook pas na maanden of zelfs na jaren manifesteren.

Littekens

Bij de behandeling van kanker kunnen tumoren worden verwijderd. Bij bijvoorbeeld borstkanker wordt meestal een deel of de gehele borst verwijderd om de tumor te verwijderen. Door het chirurgisch verwijderen van tumoren ontstaan littekens. Deze littekens kunnen gaan vastzitten aan de onderhuid (verkleven). Deze verkleving kan zorgen voor pijn en bewegingsbeperkingen.

Het is daarom noodzakelijk om na een chirurgische ingreep het litteken zo soepel mogelijk te houden en pijn en bewegingsbeperkingen te verminderen/voorkomen. Littekens kunnen worden behandeld door middel van littekentherapie.

Behandeling

Vochtophoping / lymfoedeem

Vochtophoping kan worden behandeld door middel van oedeemtherapie. Preventief kan worden aangeraden om een therapeutisch elastische kous op te meten, om zo vochtophoping te voorkomen en het resultaat te behouden.

Littekens

Littekens kunnen worden behandeld door middel van littekentherapie.

Inhoudsopgave

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online

Huidtherapeut NL