Oedeemtherapie

Bij Huidtherapeut NL kunt u terecht voor behandeling van alle vormen van oedeem, zoals lymfoedeem (primair- en secundair lymfoedeem), veneus oedeem en lipoedeem.

Behandelingen Oedeemtherapie

Behandelmogelijkheden

  • Manuele lymfedrainage:
    Is een techniek waarbij door een zachte pompende beweging de vochtopname door de lymfevaten wordt gestimuleerd. Het lymfevatensysteem wordt geactiveerd en gestimuleerd om lymfeafvoer te vergroten.
  • Endermologie /LPG:
    Een therapie die uitgevoerd wordt met een LPG apparaat. Het LPG apparaat zorgt dat de huid en het onderliggend weefsel intensief wordt behandeld. Dat gebeurt met een aantal cilinders die de huid optillen en afrollen. Dit bevordert de doorbloeding, stimuleert de afvoer van lymfevocht en verzacht fibrotisch, verlittekend en ander verhard weefsel.
  • Lymphapress:
    Vormt een belangrijke en aanvulling op de algemene oedeemtherapie bij primair en secundair lymfoedeem (na oncologische operaties, vaatoperaties en andere trauma’s), veneus oedeem en lipoedeem. Het versnelt de afname van vocht en versoepelt fibrose op een voor de patiënt prettige en ontspannend aanvoelende wijze.
  • Lymftaping:
    Een huidvriendelijke tape welke tussen de behandelingen op de huid blijft zitten. Bij elke beweging zorgt de lymftape voor een stimulering van vochtafvoer en voor versoepeling van fibrose, littekens en ander verhard weefsel. We hebben een huidvriendelijke tape die ook gebruikt kan worden op de huid die allergisch reageert op pleisters.
  • Bewegingsadviezen:
    Wanneer een cliënt thuis in beweging komt of blijft wordt het resultaat van onze oedeemtherapie gestimuleerd, dit komt door de spierpompfunctie die geactiveerd wordt tijdens het bewegen. Indien een cliënt een verminderde mobiliteit heeft dan kunnen we aangepaste bewegingsoefeningen voor meegeven.
  • ACT/ Zwachtelen:
    Er wordt ambulante compressie therapie toegepast wanneer omvangvermindering dient plaats te vinden.
  • Aanmeten in-elastisch compressieverband:
    Dit zijn zwachtels met klittenband die op een kous vast zitten. Dit kan ingezet worden bij iemand die niet gezwachteld kan worden of langdurig gezwachteld dient te worden. Indicaties zijn chronische veneuze aandoeningen, veneuze, stagnerende ulcera en lymfoedeem.
  • Wondzorg:
    Wanneer een cliënt wonden heeft, in combinatie met oedeem, behandelen we zowel de wond als het oedeem in eenzelfde behandeling. Dit doen we door de wond te verzorgen, ambulante compressietherapie toe te passen en eventueel de lymphapress in te zetten.
  • Aanmeten steunkousen:
    De steunkous zorgt ervoor dat de afname van oedeem behouden blijft, maar kan ook dienen als preventie. We hebben toegang tot het bestellen van elke wenselijke kous.
  • LymphaTouch:

    De LymphaTouch zorgt door middel van negatieve druk voor een verbeterde circulatie van lymfevocht en zorgt ervoor dat de huid en het onderliggende bindweefsel intensief worden behandeld. Indicaties voor de LymphaTouch zijn: oedeem, acute en chronische pijn, weefselspanning, littekens, brandwonden, fibrose en pre- en postoperatieve zwelling.

Eerste consult

Tijdens de eerste afspraak, de intake, nemen we uw gegevens en relevante medische geschiedenis met u door. Hierbij kijken we of er misschien sprake is van (relatieve) contra-indicatie, waardoor een behandeling mogelijk geen optie is.
We kijken ook goed naar de huid en stellen aan de hand van deze huidanalyse vervolgens een individueel behandelplan op . U krijgt informatie over de behandeling en een advies mee.

Vergoeding door zorgverzekeraars

Veel zorgverzekeraars vergoeden behandelingen bij lip-/lyfmoedeem. Dit kunt u controleren bij de polis van uw verzekering of in ons overzicht van vergoedingen voor oedeemtherapie. Er is een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist om in aanmerking te komen voor de vergoeding. 

Voor oedeemtherapie kunt u in aanmerkingen komen voor vergoeding. Om voor vergoeding in aanmerking te komen heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Wanneer er geen sprake is van een chronische indicatie kunt u gebruik maken van uw aanvullende pakket.

Wanneer er sprake is van een chronische indicatie worden de eerste 20 behandelingen uit het aanvullende pakket gehaald. Na de eerste 20 behandeling gaat de vergoeding over in het basispakket onder een chronische code. Jaarlijks is het eigen risico van toepassing.
Tijdens een intakegesprek wordt gekeken naar de vergoeding, verzekering en de (chronische) indicatie.

Let op: per verzekeringspakket verschilt de hoogte van de aanvullende vergoeding en of een verwijzing van een huisarts of specialist is verplicht.

Inhoudsopgave

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met Ă©Ă©n van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online

Huidtherapeut NL