Artrose

Osteoartritis

Artrose is een aandoening die in de volksmond ‘slijtage’ wordt genoemd. Echter is dit een verwarrende benaming aangezien het suggereert dat bewegen mogelijk slecht is doordat het nog meer zal slijten. Dit is juist niet het geval!

Botten die samen een gewricht vormen zijn bekleed met een laagje kraakbeen. Samen met gewrichtsvloeistof (synovia) zorgt het kraakbeen ervoor dat de botstukken soepel als gewricht kunnen bewegen. Bij artrose gaan de kwaliteit en de dikte van het kraakbeek achteruit. Hierdoor wordt het laagje kraakbeen dunner en ontstaan er oneffenheden. Uiteindelijk kan het laagje kraakbeen zelfs verdwijnen. Het gevolg hiervan is dat een gewricht niet meer goed kan functioneren.

Naast het achteruitgaan van het kraakbeen verandert er nog meer in het gewricht. Er kunnen botwoekeringen (osteofyten) ontstaan aan de gewrichtsranden. Hierdoor wordt het gewricht breder wat de beweging nog meer zal beperken.

Het is inmiddels bekend dat de mate van de artrose niets zegt over de klachten die iemand ervan kan ervaren. Soms is de artrose minimaal aanwezig maar zijn de klachten al zeer gevorderd, andersom kan ook het geval zijn.

Symptomen passend bij artrose

  • pijn
  • ochtendstijfheid
  • startstijfheid
  • mobiliteitsbeperking (verminderde beweeglijkheid)
  • crepitaties (krakende geluiden)
  • moeilijk om de exacte pijnlocatie aan te geven
  • klachten kunnen continu aanwezig zijn maar ook afwisselend en variërend qua intensiteit
  • zwelling
  • verbreding van het gewricht
  • krachtsverlies

Artrose kan in alle gewrichten voorkomen. Veel voorkomende plekken van het lichaam zijn de heupen, de knieën, de handen en de wervelkolom. Artrose zit vaak op meerdere plekken en kan ook gegeneraliseerd door het lichaam heen zitten.

Oorzaken van artrose

Ondanks veel onderzoek is onbekend wat de oorzaak van artrose is. Wel staat vast dat er verschillende factoren zijn die invloed hebben op het krijgen van artrose zoals erfelijkheid, geslacht, overgewicht, blessures, te zwaar sporten of een aangeboren afwijking van een gewricht.

Hoe kun je artrose behandelen?

Bij Huidtherapeut NL Almere kan de fysiotherapeute onderzoek doen om de diagnose te stellen en een behandeling op te stellen. Aangezien artrose een medische diagnose is mag een fysiotherapeut deze diagnose niet stellen. Wel kan een fysiotherapeut een vermoeden hebben en daarmee een advies geven om dit aan te laten tonen. Op een röntgenfoto zal een versmalling te zien zijn van de gewrichtsspleet en kan de mogelijke botwoekering zichtbaar zijn.

Artrose is een progressief beeld wat betekent dat het in de loop van de tijd erger zal worden. De fysiotherapeute van Huidtherapeut NL Almere kan helpen om de problemen als gevolg van artrose aan te pakken. Het voornaamste behandeldoel is de achteruitgang afremmen, pijn te verminderen en de functie van het gewricht te verbeteren. Een belangrijk onderdeel van de behandelingen is oefentherapie onder begeleiding van de fysiotherapeute om beweging te stimuleren en de spieren te versterken.

In sommige gevallen is de conservatieve behandeling niet meer voldoende. In dat geval kan er een keuze worden gemaakt om bijvoorbeeld een totale knieprothese of heupprothese te plaatsen. In dat geval kan de fysiotherapeute helpen bij het revalidatieproces waarbij er gewerkt wordt aan het afvoeren van vocht (oedeem), de mobiliteit van het gewricht optimaliseren, spierversterking middels oefentherapie en overige aspecten uit het dagelijks leven waar iemand tegenaan loopt.

Mocht fysiotherapie niet effectief genoeg zijn kan de fysiotherapeute van Huidtherapeut.nl Almere u begeleiden in het zoeken naar andere/aanvullende mogelijkheden.

Inhoudsopgave

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online