Fasciitis plantaris / fasciosis plantaris
De termen ‘hielspoor’, ‘fasciitis plantaris’ en ‘fasciocis plantaris’ worden regelmatig door elkaar gebruikt terwijl het niet dezelfde klacht is. De overeenkomst, en daardoor de verwarring, tussen de beelden is de betrokkenheid van de fascia plantaris. Onder de voet loopt een peesblad, fascia plantaris. Dit peesblad loopt vanaf de onderkant van het hielbeen (os calcaneus) naar de tenen. Het is een sterk peesblad en ondersteunt de hele voet.
Een hielspoor is een benige groei ter hoogte van de aanhechting van het peesblad op het hielbeen. Deze groei ontstaat door langdurige trekkrachten van het peesblad aan het hielbeen en veroorzaakt zelf geen pijnklachten. Hielspoor kan komen door een degeneratief proces en hoeft geen probleem te zijn. Echter kan het ook gepaard gaan met fasciitis plantaris wat wel pijnklachten veroorzaakt. Bij een fasciitis plantaris is er sprake van een ontsteking van het peesblad bij de aanhechting aan het hielbeen door overmatige trekkrachten.
Symptomen passend bij fasciitis plantaris
- scherpe/stekende/doffe pijn in de onderkant van de hiel
- soms pijn in de voetboog
- startpijn (toename van pijn bij staan na lang zitten of liggen)
- pijn tijdens lopen of staan
- soms een verdikt hielkussen
Oorzaken van fasciitis plantaris / fasciosis plantaris
Oorzaken voor de trekkrachten waardoor een fasciitis plantaris ontstaat kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Pes planus (platvoet)
- Pes cavus (hoge voetwreef en hoge voetboog)
- strakke kuitspieren en/of fascia plantaris
- abnormale afwikkeling van de voeten tijdens het lopen
- afwijkende stand van de enkel
- overbelasting door langdurig staan
- verkeerd schoeisel
Hoe kun je fasciitis plantaris behandelen?
Bij Huidtherapeut NL Almere kan de fysiotherapeute onderzoek doen om de diagnose te stellen en een behandeling op te stellen. De behandeling kan een langdurig proces zijn waarbij er meerdere middelen ingezet kunnen worden. Het peesblad kan behandelt worden zodat deze verbetert in kwaliteit en structuur. Hiervoor kunnen verschillende behandeltechnieken toegepast worden, waaronder massage en rektechnieken. In eerste instantie zal pijndemping het belangrijkste behandeldoel zijn maar daarna zal de fysiotherapeute ook door middel van oefentherapie preventief te werk gaan om hopelijk een recidief te voorkomen. De fysiotherapeute kan informatie en adviezen geven om de fasciitis plantaris van meerdere kanten aan te pakken.
Mocht fysiotherapie niet effectief genoeg zijn kan de fysiotherapeute van Huidtherapeut NL Almere u begeleiden in het zoeken naar andere/aanvullende mogelijkheden.