Rosacea

Wat is Rosacea?

Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”. Dit is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. De meest voorkomende klachten zijn erytheem (roodheid), teleangiëctasieën (kleine uitgezette bloedvaatjes/ couperose), papels (bultjes) en pustels (puistjes).

Wat is de oorzaak van Rosacea?

Waardoor rosacea wordt veroorzaakt is onbekend. Een aantal bekende factoren die rosacea kunnen verergeren zijn: overgevoeligheid voor bepaalde crèmes, lotions en make-up, overgang van lage naar hoge temperaturen, alcohol, voeding, zware lichamelijke inspanning, emotionele belasting en bepaalde geneesmiddelen.

Vormen van Rosacea

We onderscheiden vier verschillende soorten rosacea:

  • Rosacea bestaande uit roodheid en zichtbare vaatjes (Erythemateuze teleangiectatische rosacea). Bij deze vorm zien we vooral veel roodheid die zich uit in kleine vaatjes op de wangen, neus en kin
  • Rosacea bestaande uit roodheid met ontstekingen (papulopustuleuze rosacea). Bij deze vorm zien we roodheid in het gelaat gepaard met ontstekingen of gesloten rode bultjes
  • Rosacea met verdikkingen ( fibromateuze rosacea / rhinophyma). Bij deze vorm zien we vooral roodheid in het gelaat en een verdikking van de neus.
  • Rosacea rondom de ogen (oculaire rosacea). Bij deze vorm zijn ook de ogen erg rood een vurig.

Hoe kun je Rosacea behandelen?

Roodheid die veroorzaakt wordt door uitgezette vaatjes in het gelaat kunnen door middel van coagulatie door de huidtherapeut worden behandeld.

Rosacea waarbij ontstekingen op de voorgrond staan kan worden behandeld door chemische peelings uit te voeren en hierdoor de huidbarrière te verstevigen. Ook rosacea met verdikkingen op de neus kan worden behandeld door een combinatie van coagulatie en chemische peelings.

Daarnaast is zonbescherming erg belangrijk bij rosacea. De huid is vaak overgevoelig waardoor snel verbranding optreedt. Hierdoor kan de rosacea nog meer getriggerd worden. Het is dus erg aan te bevelen om iedere dag met een zonbescherming te smeren van minimaal factor 30.

Inhoudsopgave

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met Ă©Ă©n van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online

Huidtherapeut NL