Schimmelnagels

Schimmelnagels worden ook wel kalknagels genoemd. De medische term voor schimmelnagels is Onychomycose.

2% tot 14% van alle volwassenen krijgt een keer te maken met een schimmelnagelinfectie. De schimmel voedt zich met de keratine (een proteïne) in de nagel. Schimmelkolonies floreren in een vochtige omgeving en dringen het nagelbed binnen via de buitenrand van de nagel.

De schimmelnagelinfectie kan ervoor zorgen dat de nagel dikker wordt en hierdoor pijnlijk wordt bij het dragen van schoenen. Soms kan door de schimmelnagelinfectie de nagel zelfs stoppen met het groeien of kan afbrokkelen of geheel loslaten.

Wanneer de infectie net begint, kunnen de nagelranden licht verkleuren tot een gele, bruine of groene kleur. Ook kunnen er zich kleine vlekjes op de nagel vormen. In een gevorderd stadium verkleurt de nagel vaak wit geel tot bruin gelig. De schimmelnagel kan dikker worden, afbrokkelen en stoppen met groeien. De nagel kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt.

Hoe weet ik of ik schimmelnagels heb?

Indien u zeker wil weten of er daadwerkelijk sprake is van een schimmelnagelinfectie dan kunt u, bijvoorbeeld bij de huisarts, een kweek laten afnemen van de nagel.

Wat is de oorzaak van schimmelnagels?

De oorzaak van een schimmelnagelinfectie is niet altijd te achterhalen. Deze schimmels behoren tot de groep dermatophyten. Deze schimmels zijn vooral te vinden in ruimtes waar het warm en vochtig is. Bijvoorbeeld: de badkamer, sauna’s en kleedkamers. Dit zijn vaak de ideale plaatsen voor schimmels om zich te vermeerderen en te verspreiden. Omdat schimmelnagels besmettelijk zijn, is een overdracht van een infectie zo gebeurd. Gelukkig zorgt het in contact komen met de schimmels lang niet altijd voor een infectie. Er zijn echter een aantal risicogroepen waarbij de kans van besmetting groter is:

  • Wanneer men een lage weerstand heeft door bijvoorbeeld griep of ouderdom
  • Wanneer men een chemokuur ondergaat of net achter de rug heeft
  • Wanneer men beschadigde nagels heeft
  • Wanneer men er een slechte mondhygiëne op nahoudt
  • Wanneer men suikerziekte heeft
  • Wanneer men AIDS heeft

Hoe kun je schimmelnagels behandelen?

Door middel van lasertherapie kunnen we de schimmelnagels behandelen. Naast de behandeling geven wij thuis instructies mee om een optimaal resultaat van de behandeling te behalen.

Wanneer is behandeling niet mogelijk?

Wanneer u een van de onderstaande indicaties heeft is behandeling niet mogelijk:

  • Wanneer u neuropathie heeft
  • Wanneer u een bloeduitstorting onder de nagel heeft (kunt u tijdelijk niet behandeld worden)
  • Wanneer u een ontsteking heeft aan de nagelriemen (kunt u tijdelijk niet behandeld worden)
  • Wanneer u zwanger bent
  • Wanneer u last heeft van hyperglykemie (te hoge bloedglucosespiegel)
  • Wanneer u last heeft van hyopglykemie (te lage bloedglucosespiegel)
  • Wanneer u nagels te dik zijn (dan dient u ze dunner te laten frezen door een medisch pedicure voorafgaand aan de behandeling)

Resultaten behandeling

Inhoudsopgave

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online