Veneus oedeem

Bij veneus oedeem is er sprake van een storing in het veneuze systeem (aderen). Het oedeem ontstaat in de benen (meestal rondom de enkels) doordat de kleppen in de aderen niet goed functioneren, bijvoorbeeld bij spataderen en trombose. Hierdoor wordt de doorstroming van het bloed en de vochtafvoer belemmerd en treden klachten ( zoals vochtophoping) op.

Defecte kleppen in de aderen (het veneuze systeem) van de benen verhinderen een optimale terugstroom van zuurstofarm, afvalrijk bloed uit de benen richting het hart. Lymfevocht wordt onvoldoende afgevoerd. De benen worden zwaar, rusteloos en zwellen op. Vochtophoping en verwijde bloedvaten of spataderen geven pijnklachten.

Veneus oedeem veroorzaakt in de loop van de dag een (lood)zwaar of rusteloos gevoel in de benen. De benen en enkels zwellen op door vochtophoping en dat leidt tot een branderig gevoel of krampachtige pijn en stijfheid, ook wel ‘restless legs’ genoemd. Door de toenemende druk in de slecht functionerende aderen verwijden de bloedvaten en ontstaan er spataderen. Soms zien we een bruinachtige verkleuring van de huid.

Veneus oedeem komt regelmatig voor in combinatie met lymfoedeem.

Wat is de oorzaak van veneus oedeem

De bloedvaten in de benen bevatten kleppen die opengaan als het bloed uit de benen wordt afgevoerd. Om te voorkomen dat dit zuurstofarme en afvalstof rijke bloed terugstroomt, sluiten de kleppen zich na het passeren van het bloed. Als de kleppen niet goed functioneren, wordt het bloed niet goed afgevoerd en daarmee ook het weefselvocht niet, dat via het lymfestelsel aan het bloed afgegeven wordt (meer uitleg vindt u op de pagina lymfoedeem).

Vocht hoopt zich op in de benen, met name rond de enkels die in de loop van de dag dik en opgezwollen raken. De bloeddruk in de beenvaten neemt toe, vaten en vaatjes verwijden zich en er ontstaan spataderen.

Veneus oedeem, ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd, is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en slecht werkende bloedvaten (het veneuze systeem). Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar ouderen, zwangere vrouwen en invaliden lopen een groter risico.

Veneus oedeem verhindert een goede doorbloeding van de huid van benen en enkels. Daardoor genezen wondjes op die plaatsen slecht en neemt het risico op een open been (ulcus cruris) toe. Het is dus zeer belangrijk om wondjes te voorkomen.

Hoe kun je veneus oedeem behandelen?

De huidtherapeut kan problemen behandelen door oedeemtherapie toe te passen. Aanvullend kunnen therapeutisch elastische kousen worden opgemeten.

Vergoeding door zorgverzekeraars

Veel zorgverzekeraars vergoeden behandelingen bij lip-/lyfmoedeem. Dit kunt u controleren bij de polis van uw verzekering of in ons overzicht van vergoedingen voor oedeemtherapie. Er is een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist om in aanmerking te komen voor de vergoeding. 

Inhoudsopgave

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online

Huidtherapeut NL