Vitiligo is een onschuldige witverkleuring van huid en haren. De aandoening komt voornamelijk voor op de volgende plekken:
- gezicht (voornamelijk rondom de ogen en mond)
- oksels
- navel
- schaamstreek
- ellebogen, knieën, vingers, polsen, handruggen, voetruggen, onderbenen
De precieze oorzaak van vitiligo is onbekend. Wel zijn er vele theorieën waar veel onderzoek naar gedaan wordt. Op dit moment is de meest aanneembare oorzaak dat vitiligo een familiaire auto-immuunziekte is. Hierdoor valt het immuunsysteem het lichaamseigen weefsel aan. Daarnaast kan erfelijkheid ook een rol spelen.
Vitiligo kan ontstaan bij mensen van elke leeftijd of huidskleur. Gemiddeld beginnen de eerste witverkleuringen rond het 20e levensjaar. Echter is het ook mogelijk dat kort na de geboorte al witverkleuringen aanwezig zijn.
Wanneer, en hoe snel de vitiligo zich uitbreidt is per persoon verschillend. Wel is bekend dat door schade aan de huid, zoals bijvoorbeeld een schaafwond of brandwond, een nieuwe witverkleuring kan ontstaan. Dit wordt het ‘’köbnerfenomeen’’ genoemd.
Behandeling is niet noodzakelijk en geeft vaak ook geen volledig herstel. Voorbeelden van behandeling zijn:
- hormooncrèmes (corticosteroïden)
- lichttherapie (PUVA en UVB)
- huidtransplantaties
- bleken van de huid met crèmes (wanneer er nog weinig ‘’gezonde huid’’ aanwezig is wordt er soms voor gekozen om de overige huid te bleken voor een egaal effect)
- camouflagetherapie
Goede zonbescherming is noodzakelijk vanwege het gebrek aan pigment in de huid. Pigment is normaal gesproken de natuurlijke bescherming van onze huid. Wanneer dit dus ontbreekt zal de huid binnen zeer korte tijd verbranden, en is de kans op het ontwikkelen van huidkanker groter. Het is dus essentieel om iedere dag zonbescherming te gebruiken van minimaal factor 30!
Hoe kun je Vitiligo behandelen?
De huidtherapeut zal vaak camouflagetherapie aanbevelen waarbij zeer goed dekkende camouflagecrème wordt gebruikt. Er wordt samen met u gekeken naar de meest geschikte camouflageproducten. Vervolgens zal door kleurbepaling de uiteindelijke camouflagekleur bepaald worden die het meest overeen komt met uw eigen huidskleur.
Vergoeding door zorgverzekeraars
Camouflagetherapie wordt door de meeste verzekeringsmaatschappijen (deels) vergoed. Vraag uw huidtherapeut om advies als u twijfelt of een bepaalde behandeling vergoed wordt.